Het is voorjaar de Reuzenberenklauw bestrijding is weer nodig.

Vanaf begin maart steken de reuzen berenklauwen weer gretig hun eerste bladeren uit de grond. Dat is voor ons, de vrijwilligers van de bosgroep van collectief stedenwijk zuid-groen, het sein dat er weer volop werk aan de winkel is. Het hele jaar door zijn we actief om deze plant te bestrijden maar juist nu in het voorjaar, proberen we zoveel mogelijk wortels van de plant uit te steken want geen wortel in de grond wordt geen plant meer die kan gaan bloeien.
Het gebied tussen Het Oor en het Burgerspad is inmiddels zo goed als schoon van Berenklauw. Het gedeelte vanaf het Burgerspad tot aan de Havendreef daar zijn nog wel heel wat wortels te verwijderen. Om een indicatie te geven we steken gemiddeld zo’n 20 kg wortels per keer (± 2 uur per week). Deze wortels gaan in plastic zakken van de gemeente en daar kunnen ze dan in composteren, zodra het geheel gecomposteerd is geven we de compost weer terug aan de grond en is de cirkel weer rond.
In het verleden toen er nog varkens in het Kromslootpark losliepen wroeten zij de berenklauwwortels op om op te eten. Met dit in het achterhoofd wilden we testen of de door ons uitgestoken wortels ook gegeten zouden worden door de varkens bij de kinderboerderij in het Den Uylpark, helaas het is een ander ras en deze lust geen berenklauwwortel. We blijven het dus composteren.
Wilt u ook helpen? Of, woon je niet in Stedenwijk maar denk je bij jezelf; in onze wijk rukt de Reuzenberenklauw ook op en wil ik wel een vrijwilligersgroep gaan opzetten. Bij ons kun je zogezegd een training/instructie volgen d.m.v. een paar keer meedraaien. Wij zijn actief op de maandagmiddag van 14.00 t/m 16.00uur en zodra het licht het toelaat wordt dat de maandagavond van 19.00 t/m 21.00uur. Gereedschap en handschoenen zijn aanwezig, wel zelf zorgdragen voor arm en been bedekkende kleding.
Informatie en/of aanmelden kan via de mail: collectiefstedenwijkzuidgroen@gmail.com of via onze vernieuwde website: Https://stedenwijkzuidgroen.nl

Jan van Koningsveld